Παλαιοντολογία

Στην κοιλάδα του Αλμυροποτάμου η παλαιοντολογική έρευνα του πανεπιστημίου Αθηνών από το 1916 μέχρι το 1966 έχει αποδώσει σημαντικά ευρήματα απολιθωμένων θηλαστικών που ανήκουν στη λεγόμενη Πικερμική πανίδα. Πρόκειται για απολιθώματα 28 διαφορετικών ειδών ζώων, ηλικίας περίπου 8 εκατομμυρίων ετών. Συνολικά ανακαλύφθηκαν απολιθωμένα κρανία, οδόντες, σπόνδυλοι και πολλά άλλα οστά της μειόκαινου περιόδου (μαμούθ, δεινοθηρία, ιππαρίων, μαστόδοντων, δικερρόρινοι, αντιλόπες, γαζέλες, μεταίλουροι, μαχαιρόδοντες, αρκούδες, τεράστιες χελώνες, βοοειδή και ελάφια).

Τα ευρήματα αυτά σήμερα φυλάσσονται στο παλαιοντολογικό μουσείο του Πανεπιστήμιου Αθηνών και στο Γεωλογικό τμήμα του Πανεπιστήμιου του Μονάχου. Τα απολιθώματα ζώων που βρεθήκαν στον Διπόταμο Αλμυροποτάμου παρουσιάζουν ομοιότητες και συγγένεια με εκείνη του Πικερμίου, της Σάμου και της Κίνας.

Τα ζώα αυτά έζησαν εδώ και 15 εκατομμύρια χρόνια όταν η Ελλάδα και η γη είχαν άλλη όψη. Το Αιγαίο και ο Ευβοϊκός δεν υπήρχαν αλλά μια συνεχής ξηρά ένωνε την Ελλάδα με την Μικρά Ασία.

Με τη συνεχή διάβρωση των νερών της βροχής αποχωματώθηκαν και αποκαλύφθηκαν τα παραπάνω απολιθωμένα ζώα. Το 1916 έκανε τις πρώτες ανασκαφές ο καθηγητής Θ. Σκούφος και ήρθαν στο φως σημαντικά απολιθώματα ζώων τις μειόκαινου περιόδου.

Η πρώτη επίσημη πανεπιστημιακή ανακοίνωση για τα ευρήματα του Διποτάμου έγινε το 1941 από τον καθηγητή Brunner στην Βιέννη και η δεύτερη το 1947 από τον γερμανό καθηγητή Gaudry.

Από το Μάιο μέχρι το Σεπτέμβρη του 1966 γίνετε η δεύτερη ανασκαφή από τον καθηγητή παλαιοντολογίας του Πανεπιστήμιου Αθηνών κύριο Ιωάννη Μελέντη και την ομάδα του, όπου ανακαλύφθηκαν νέα σημαντικά απολιθώματα.

logo
34015, Ο Αλμυροπόταμος είναι παραθαλάσσιο χωριό της νότιας Εύβοιας

Αλμυροπόταμος!
Ζήσε ελευθέρα!

Ακολουθήστε μας